Helleristningerne på Madsebakke

Madsebakke er i dag en af øens mest sete seværdigheder med et årligt besøgstal på omkring 20.000 besøgende.

Danmarks største koncentration af helleristninger fra bronzealderen findes ved Madsebakke på Bornholm. Madsebakke er i dag en af øens mest sete seværdigheder med et årligt besøgstal på omkring 20.000 besøgende. På den skrånende klippeside kan man blandt andet se flere indhuggede billeder af skibe, hjulkors, fodfigurer og talrige runde skåltegn. Madsebakke ligger højt i landskabet, og fra klippen er der udsigt ud over Østersøen og over mod Hammershus.

Den hellige klippe
Helleristningerne på Madsebakke er en del af fortællingen om livet og trosforestillingerne i bronzealderen, og i området omkring Madsebakke er fundet talrige andre helleristninger, hvor der for en stor dels vedkommende også er offentlig adgang.

I årene 2003-2005 blev der foretaget flere videnskabelige udgravninger ved Madsebakke, ligesom helleristningerne blev undersøgt. Udgravningerne afslørede, at den hellige klippe har været anvendt lige fra bondestenalderen til jernalderen. I en del af bronzealderen var Madsebakke indkranset af et hegn foran helleristningerne, der på denne måde lukkede det hellige område af for omverdenen.

Cykelstien på den gamle jernbane mellem Allinge og Sandvig går lige forbi Madsebakke, og på stien er der skilt ind til helleristningerne, hvor der også er opsat et informationsskilt om helleristningerne. Der er planer om at forbedre adgangen til Madsebakke og de mange andre helleristningsfelter i området, ligesom nye informationstavler skal fortælle om de seneste opdagelser inden for bronzealderens religion og helleristninger.

Spørgsmål og svar

Her har vi samlet en række ofte stillede spørgsmål og svar vedrørende pleje og håndtering af fortidsminder.

Pleje og tilskud

Læs om hvordan du plejer dit fortidsminde. 

1001 fortællinger om Danmark

På oplevelsessitet "1001 fortællinger om Danmark" kan du læse mere om landets fortidminder og selv bidrage med historier

Ud i Naturen

På Naturstyrelsens website "Ud i Naturen" kan du få tips til gode naturoplevelser og ruter til fortidsminderne.